Verkkokauppa

24 heinäkuun, 2020 IOPARI

Suomen kaunein lehmä 2020 Auroora

IOPARI:n Suomen kaunein lehmä 2020 kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kilpailu järjestettiin pilke silmäkulmassa, mutta sillä oli syvällisempikin tarkoitus: halusimme muistuttaa, kuinka suomalainen lehmä ei ole vain tuotantoeläin ja sitä hoivataan kuten muitakin lemmikkejä. Kilpailuun saatiin osallistujia huimat 29, joista yleisö äänesti suosikkinsa Aurooran voittajaksi käsittämättömällä 115 äänellä. Perintösijoille tulivat Ounas ja Lumikki.

Tässä ihanat voittajamme:

Suomen kaunein lehmä kilpailun voittaja Auroora.

Suomen kaunein lehmä kilpailun 1. perintöprinsessa Ounas.

Suomen kaunein lehmä kilpailun 2. perintöprinsessa Lumikki

Piipposen tila ja Aurooran sukujuuret

Auroora elää Ilomantsissa ekologisella Piipposen tilalla. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja suomalaisten alkuperäisrotujen suojelemiseen keskittyvä kyyttötila on pelto pinta-alaltaan 28 hehtaaria. Tilalla elää kahdeksan kyyttöä, 50 lammasta, neljä vuohta ja yksi hevonen. Tilan eläimet saavat elää mahdollisimman lajinmukaista elämää ja kesäisin lehmät saavat nauttia laidunelämästä vuorokauden ympäri.

Auroora on 12-vuotias puhdasrotuinen Itäsuomenkarjalehmä, eli kyyttö. Aurooran sukujuuret kumpuavat Pielisen saaresta Pohjois-Karjalasta, jossa alkuperäisrotuja sydämellisesti kasvatti Helmi Oinonen. Kyytöistä ja niiden geeniperimästä kiinnostui Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Juha Kantanen, joka olisi halunnut ostaa Oinoselta tutkimustarkoituksiin vasikan, lehmän tai sonnin. Oinonen kuitenkin kieltäytyi myymästä eläimiään tutkimuskäyttöön, uskoen, että ne saavat elää luonnolleen sopivampaa elämää kotitilalla.

Kun tuli aika päättää toiminta Oinosen tilalla, kyytöt myytiin teuraaksi ja geeniperimän päättyminen oli lähellä. Kaksi kyytöistä päätyi Ilomantsin maatalousoppilaitokselle, joista toinen – Impi – päätyi lopulta Piipposen tilalle. Impi saapui tilalle jo aikaa ennen EU:ta, mutta kun EU:hun liityttiin, pystyi Piipposen tilan emäntä Riitta-Miina hakemaan alkuperäisrotujen kasvatustukea. Geeniperimästä ei kuitenkaan ollut todisteita ja hakemus hylättiin. Jo alun alkaen geeniperimästä kiinnostunut Kantanen kuitenkin pystyi todistamaan, että Impi on DNA: nsa perusteella alkuperäisrotua ja näin ollen Piipposen tilalle myönnettiin kasvatustuki.

Impi päätyi kasvattamaan perimäänsä Piipposen tilalla 15 vasikan verran, joista osa lähti maailmalle ja osa (mukaan lukien Auroora) jäi koti tilalle. Niin ollen siis Aurooran pitkälle ulottuvat sukujuuret ovat perusta toiminnalle, jota Piipposen tilalla toteutetaan.

Itäsuomenkarja on suomen vanhin nautarotu. Nykyään uhanalainen itäsuomenkarjarotu on kaksihaarainen; jalostettu, sekä alkuperäishaarainen eli maatiainen. Itäsuomenkarjan, eli kyytön erityisominaisuuksia ovat pitkä ikä, hyvä hedelmällisyys, kestävä rakenne ja pieni koko. Kyytön maidontuotantokyky on alhaisempi kuin muilla nautaroduilla, mutta elinikäismaitomäärä on suurempi. Sen lisäksi kyyttö syö vähemmän, mikä tarkoittaa, että se käyttää suuremman osan ravinnosta hyödyksi.

 

Lehmäleiri ja luottolehmä

Auroora palkittiin kauneuskilpailuille perinteisellä missinauhalla.

 

Osana monimuotoisuuden säilyttämistä ja alkuperäisrotujen suojelemista toimii Lehmäleiri. Lehmäleirejä on järjestetty jo vuodesta 2009 asti. Lehmäleirillä kuka tahansa voi päästä osallistumaan maatilan töihin ja opettelemaan mm. käsin- ja konelypsyä. Leiriläiset osallistuvat tilan töihin ja eläinten hoivaamiseen. Joskus halukkaat pääsevät kokeilemaan juuston tekoa, johon kyytön maito on erittäin soveltuvaa sen korkeiden valkuais- ja rasvapitoisuuksiensa ansiosta. Lehmäleirejä järjestetään perheleirinä, sekä aikuisille. Ulkomailta saapuvat turistiryhmätkään eivät ole tavattomia ja etenkin heidän kanssaan Auroora on ollut luotettava tukijalka rauhallisen luonteensa vuoksi.

Erään kerran ryhmä kiinalaisia turisteja oli käymässä lehmäleirillä. Ensimmäistä kertaa lehmän lähelle päästessään pelko valtasi turistit ja lypsylle käyminen tuntui epäilemättä pelottavalle suuren eläimen jaloissa. Auroora kuitenkin hoiti tilanteen mallikkaasti ja vaikka turistit kävivät hyvin varovasti sitä tökkimässä ja hipaisemassa, ei Auroora siitä hetkahtanut. Näin saivat kiinalaiset turistit tutustua rauhassa eläimeen ja pian kun lypsäminen alkoi luonnistua, niin saivat he hihkua onnistumisen ilosta. Rauhallinen Auroora onkin lehmäleirin luottolehmä: se on itsenäinen ja tulee toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja näin ollen onkin leirikäytössä erinomainen.

Loppusanat

Suomen kaunein lehmä kilpailu oli mielestämme suurmenestys ja pyrimme kaikin keinoin tekemään kilpailusta vuosittaisen perinteen, jolla juhlistaa maailman ihanimpien lehmien olemassaoloa. Kilpailun onnistuminen oli täysin osallistujien ja äänestäjien ansiota, joten suurkiitos kaikille jotka kilpailuun otti osaa tavalla tai toisella. Ensi keväänä taas etsitään Suomen kauneinta lehmää.

Suomen kaunein lehmä 2020 kilpailun voittajat palkittiin IOPARI OY:n toimesta, jonka lisäksi voittajille lähetettiin myös kunniakirjat. Onnittelut vielä voittajille!